Multinorm werkkleding

Bescherming tegen elektrische vlambogen: De norm IEC 61482-2

Werkkleding die voldoet aan de norm IEC 61482-2 biedt bescherming tegen één specifiek gevaar: de thermische gevolgen van contact met een elektrische vlamboog. Deze thermische gevolgen kunnen in verschillende vormen voorkomen. Denk hierbij aan kortstondige hitte, brandende deeltjes en een steekvlam. Vergeet echter niet dat er tijdens een explosie waaruit een vlamboog ontstaat ook andere gevaren ontstaan, zoals een drukgolf en een harde knal waar je gehoorschade van kunt oplopen. Bescherm jezelf dus ook tegen deze gevaren. De werkkleding die aan de norm IEC 61482-2 behoedt je in ieder geval voor de thermische gevolgen van de elektrische vlamboog.

 

DE BOX-TEST

Een belangrijke eis die in de IEC 61482-2-norm gesteld wordt, is dat er brandwerende stoffen gebruikt moeten worden. Om dit vast te stellen, moeten de gebruikte stoffen een test doorstaan. De Europese variant van deze test, de box-test genaamd, wordt op twee niveaus uitgevoerd, waarbij de ene test leidt tot een klassering in klasse 1 en de andere test tot een klassering in klasse 2. Deze procedure is vergelijkbaar met de procedure die beschreven wordt in de norm EN ISO 11612. De stof moet niet alleen de test doorstaan; ook de warmtedoorslag moet beperkt worden.

De test wordt uitgevoerd gedurende een halve seconde op een afstand van dertig centimeter. Voor klasse 1 wordt er getest met een stroomsterkte van 4 kA (kiloampère) en voor klasse 2 is dit 7 kA. Een hogere stroomsterkte levert een zwaardere vlamboog op.

Naast de stof wordt ook de confectiewijze getest. Hierbij wordt er vastgesteld of de confectie dusdanig sterk is dat het kledingstuk niet uit elkaar valt na blootstelling aan de vlamboog. De warmtedoorslag wordt hierbij niet gemeten; het gaat puur om het feit of de werkkleding wel of niet intact blijft.

Multinorm werkkleding

WANNEER ONTSTAAT EEN ELEKTRISCHE VLAMBOOG?

Een elektrische vlamboog is altijd het gevolg van kortsluiting in een elektrische installatie. Iemand kan bijvoorbeeld zijn of haar gereedschap in een schakelkast laten vallen waardoor kortsluiting ontstaat. Er kan ook kortsluiting ontstaan in de aansluitkast van een machine of in een schakelstation. Gelukkig komt dit niet vaak voor doordat er in Europa gewerkt wordt met afgekoppelde installaties. Desondanks bestaat altijd de kans dat er een keer een vlamboog ontstaat. Daarom is het verstandig om werkkleding te dragen die je beschermt tegen de thermische gevolgen van een elektrische vlamboog. De bescherming die geboden wordt is te vergelijken met een airbag: de klap wordt direct voor je opgevangen. Verlaat de omgeving vervolgens zo snel mogelijk en check altijd of er nog brandende deeltjes op je werkkleding zitten.

 

MULTINORM KLEDING DIE VOLDOET AAN DE NORM IEC 61482-2

Voor Tricorp-werkkleding die voldoet aan de norm IEC 61482-2 kunt u terecht bij onze collectie van multinorm kleding. Het gaat om de volgende multinorm werkkleding:

Zorg altijd voor volledige bescherming van het lichaam. Naast beschermende werkkleding van Tricorp dien je bijvoorbeeld ook gelaatsbescherming en beschermende handschoenen te dragen.

 

IEC-NORMEN VERSUS EN-NORMEN

De oplettende lezer ziet dat andere normeringen waar onze werkkleding aan voldoen beginnen met de letters ‘EN’. Er zijn meerdere organisaties actief op het gebied van veiligheidsnormen. Er is een speciale organisatie voor normen die te maken hebben met bescherming tegen elektriciteit, namelijk de IEC (International Electrotechnical Commission). Zij hebben dus ook de norm IEC 61482-2 opgesteld. De EN-normen zijn opgesteld door de Europese standaardiseringsorganisatie CEN (Comité Européen de Normalisation). Het enige verschil is dus uit welke koker de norm komt; de erkenning van de normen is even groot. 

 

MEER WETEN?

Wil je meer weten over de norm IEC 61482-2 of over onze multinorm kleding? Neem dan contact op. Onze experts staan altijd voor je klaar! 

Ga veilig aan het werk

Shop werkkleding met de IEC 61482-2 normering

Softshell Multinorm Bicolor

Softshell Multinorm Bicolor

€185,21 excl. btw

403011

Werkbroek Multinorm

Werkbroek Multinorm

€83,01 excl. btw

503005

Werkjas Multinorm

Werkjas Multinorm

€125,76 excl. btw

403018

Amerikaanse Overall Multinorm Bicolor

Amerikaanse Overall Multinorm Bicolor

€137,74 excl. btw

753011

Naar boven
Cookies bij Tricorp

Wij gebruiken cookies om u de allerbeste ervaring te bieden op onze website.