Hoge zichtbaarheidswerkkleding

EN 343: De norm voor waterdichte werkkleding

De waterdichte werkkleding in onze collectie voldoet aan de norm EN 343. De EN 343-norm omvat eisen ter bescherming tegen regen, sneeuw, mist en vochtigheid. Tevens omschrijft de norm de manieren waarop deze eisen getest dienen te worden. Er is een behoorlijk aantal beroepsgroepen waarin werkkleding die aan de norm EN 343 voldoet hard nodig is. Voor alle werkzaamheden die in de buitenlucht plaatsvinden, zoals in de bouw of in de installatietechniek, is waterdichte werkkleding in sommige omstandigheden cruciaal. In dit artikel leggen we je uit wat de norm EN 343 inhoudt en waar op gelet moet worden bij het aanschaffen van deze waterdichte werkkleding.

 

WAT HOUDT DE EN 343-NORM IN?

De EN 343-norm houdt twee waarden hoog in het vaandel: de waterdichtheid en de waterdampweerstand, ook wel het ademend vermogen. In het icoontje van de EN 343-norm worden deze waarden vertegenwoordigd door een X-waarde en een Y-waarde, waarbij de X-waarde staat voor de klasse van waterdichtheid en de Y-waarde voor de klasse van waterdampweerstand. Indien een werkkledingstuk voldoet aan een bepaalde minimumwaarde, komt de werkkleding voor zowel de waterdichtheid als voor het ademend vermogen in één van de drie klassen binnen de EN 343-norm terecht. De klasse voor de waterdichtheid en de klasse voor het ademend vermogen staan dus los van elkaar. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een product een hele sterke waterdichtheid heeft (klasse 3) en tegelijkertijd een minder sterk ademend vermogen (klasse 1).

Wat zijn de verschillen tussen deze drie verschillende klassen?

Werkkleding verkeersregelaar

DRIE KLASSEN VAN BESCHERMING TEGEN REGEN

Het grote verschil tussen de klassen is de mate waarin er bescherming wordt geboden.

Klasse Waterdichtheid
1 ≥ 80 cm
2 ≥ 80 cm (na voorbehandeling)
3 ≥ 130 cm (na voorbehandeling)

Zoals je in de tabel kunt zien, moet de waterdichtheidsgraad voor klasse 3 130 cm zijn en voor klasse 1 en 2 80 cm. Voor klasse 2 en klasse 3 geldt daarnaast de eis dat deze normen ook gehaald worden na diverse behandelingen. Hiermee wordt bijvoorbeeld slijtage, buiging of de invloed van olie en benzine bedoeld. De waterdichtheid wordt gemeten aan de hand van een waterkolom: een koker met een doorsnede van 2,5 centimeter. Deze wordt op het materiaal geplaatst en volgegoten met water. Als de kolom bijvoorbeeld tot acht meter gevuld is met water en het materiaal begint op dat moment water door te laten, dan is de waarde van de waterdichtheid 80 cm.

Klasse Waterdampweerstand
1 ret > 40
2 ret 20-40
3 ret < 20

Er worden daarnaast eisen gesteld aan de waterdampweerstand, het ademend vermogen, omdat waterdichte werkkleding per definitie hinderend kan zijn voor de mate waarin waterdamp (in de vorm van transpiratie) afgevoerd kan worden. Daar zijn drie waarden voor; elke klasse heeft hierbij zijn eigen waarde. De waterdampweerstand wordt uitgedrukt in een ret-waarde (retentiewaarde). Hoe lager de ret-waarde, hoe beter het is voor het ademend vermogen. In bovenstaande tabel worden de drie klassen met bijbehorende minimale eisen met betrekking tot het ademend vermogen samengevat.

KWALITATIEF HOOGSTAANDE WATERDICHTE WERKKLEDING

Fabrikanten hoeven niet naar een keurende instantie om de EN 343-norm aan hun producten toe te kennen. Een gebrek aan waterdichtheid en ademend vermogen is immers niet levensbedreigend. Daarom beoordelen fabrikanten zelf of hun producten aan de EN 343-norm voldoen. Hoe weet je dan of je wel de gewenste kwaliteit werkkleding in huis haalt? Het zou toch vervelend zijn om alsnog kletsnat te worden, terwijl je in de veronderstelling bent waterdichte werkkleding te dragen. Wij hebben al onze producten met de EN 343-norm uitvoerig getest en ervoor gezorgd dat onze werkkleding voldoet aan de eisen die de norm stelt. Zo weten wij zeker dat de werkkleding met de norm EN 343 die wij verkopen ook echt waterdicht is en een sterk ademend vermogen heeft.

Hoge zichtbaarheidswerkkleding

WATERDICHTE WERKKLEDING VAN TRICORP MET DE NORM EN 343

In onderstaande tabel kun je zien welke werkkleding van Tricorp voldoet aan de norm EN 343. Een deel van onze waterdichte werkkleding voldoet daarnaast aan de norm voor high visibility werkkleding (EN ISO 20471).

  Symbool 1 Symbool 2 Symbool 3
Diverse regenjassen en regenbroeken X    
Midi Parka   X  
Midi Parka Canvas   X  
Parka Cordura   X  
Parka Multinorm   X  
Parka Multinorm Bicolor   X X
Parka Bicolor   X X
Parka Verkeersregelaar   X X
Parka RWS   X X
Regenbroek RWS   X X
Pilotjack RWS   X X

RWS staat hierbij voor Rijkswaterstaat. Dit betekent dat deze werkkleding voldoet aan de aanvullende eisen van Rijkswaterstaat.

 

MULTINORM KLEDING VAN TRICORP

Van onze waterdichte werkkleding vallen de Parka Multinorm en de Parka Multinorm Bicolor ook in ons brede assortiment aan multinorm kleding. Voor meer informatie of voor persoonlijk advies zijn wij altijd bereikbaar!

Shop werkkleding met de EN 343 normering

Ga veilig aan het werk

Parka ISO20471 Bicolor

Parka ISO20471 Bicolor

€139,77 excl. btw

3 varianten | 403004

Parka High Vis Bicolor

Parka High Vis Bicolor

€109,41 excl. btw

3 varianten | 403020

Parka Multinorm

Parka Multinorm

€195,44 excl. btw

403010

Duurzaam
Winter Tech Shell RE2050

Winter Tech Shell RE2050

€182,53 excl. btw

2 varianten | 402708

Naar boven
Cookies bij Tricorp

Wij gebruiken cookies om u de allerbeste ervaring te bieden op onze website.