Veiligheid boven alles

Tricorp stelt hoge eisen aan veilige, comfortabele werkkleding. Veiligheid begint al tijdens de productie van de kleding. Tricorp waakt er samen met de leverancier voor dat er geen schadelijke chemicaliën worden gebruikt in de kleding.

Tussen de MRSL- en de RSL-lijst zit een klein verschil, namelijk:

  • de Tricorp Restricted Substances List (RSL) is een lijst met chemicaliën en de maximale concentraties die in een eindproduct mogen voorkomen;
  • de Tricorp Manufacturing Restricted Substances List (MRSL) is een vergelijkbare lijst voor het productieproces.

De Tricorp-RSL is gebaseerd op de REACH-verordening. De Europese verordening REACH stelt strenge eisen aan de chemicaliën die voor mogen komen in een product. De Tricorp-MRSL is gebaseerd op de ZDHC-lijst. Zero Discharge Hazardous Chemicals (ZDHC) is een lijst die is opgesteld door meer dan 170 textielorganisaties wereldwijd. Beide zijn opgesteld door de textielbrancheorganisatie Modint.

Tricorp werkt samen met de leveranciers om te zorgen dat zij en hun toeleveranciers de RSL en MRSL lijst respecteren zodat het textielproces en product het meest vriendelijk is voor mens en milieu. Tricorp controleert of materialen een Oeko-Tex 100 certificaat hebben. Dit label bevestigt dat de materialen zijn getest op schadelijke chemicaliën en stoffen die niet huidvriendelijk zijn. Met het Oeko-Tex 100 certificaat voldoet het product ook aan de eisen van de Europese verordening REACH. Bij twijfel laat Tricorp extra testwerk uitvoeren op materialen.

Circulair Textiel

Tricorp werkt aan een 100% circulaire textiel economie in 2050. Dat betekent dat gedragen kleding wordt hergebruikt of recycled tot nieuw textiel of voor andere toepassingen. Tricorp werkt actief mee aan initiatieven om hergebruik of recycling te verbeteren.

Daarnaast streeft Tricorp ernaar om in 2025 50% van de geproduceerde kleding retour te nemen en beschikbaar te maken voor herstel, hergebruik of recycling.

Nederlandse textielafspraak

De ontwikkelingen op het gebied van circulair textiel gaan enorm snel. Om dezelfde taal te spreken wat betreft circulair textiel werkt de Europese CEN TC248 WG39 Werkgroep Circulair Textiel aan een norm. Tricorp is actief deelnemer van de CEN en aan de Nederlandse NEN werkgroep. Hierin overlegt Tricorp samen met andere textielproducenten en deskundigen. De NEN NTA 8195 heeft in 2019 al circulair textiel omschreven.

Als gedragen kleding of snijafval wordt gebruikt om weer garens, doek en kleding van te maken, dan heet dat een closed loop proces. De grondstoffen blijven in dezelfde keten. Het gebruik van gerecyclede PET-flessen om garens te maken is circulair textiel volgens het open loop proces. Er wordt een grondstof uit een andere keten gebruikt. De Tricorp REWEAR, RE2050, RWS Revisible en Accent collecties hebben de categorie code D1 volgens NTA 8195.

Uitgebreide Producenten-Verantwoordelijkheid (UPV)

Per juli 2023 is de wet Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid textiel (UPV) ingegaan. Tricorp heeft zich aangesloten bij de producentenorganisatie Stichting UPV Textiel en werkt samen met andere (werk-)kledingproducenten en -partners in de textielketen aan een correcte invullen van de UPV wetgeving.

       

ECO design

Om de doelstelling circulair textiel te bereiken moet in de ontwikkelingsfase vooropstaan dat de kleding na het dragen eenvoudig te hergebruiken of te recyclen is. Het kledingontwerp en het type gebruikte grondstof zijn van groot belang om dat te laten slagen. Er zijn veel keuzes te maken.

REPAIR / REUSE: voor reparatie en hergebruik moet kleding eenvoudig uit elkaar kunnen worden gehaald en losse onderdelen moeten eenvoudig te verwijderen zijn.

RECYCLING werkt het best als de grondstoffen gelijk zijn. Vervuiling (coating, andere materialen) betekent een langzamer en duurder recyclingproces. Doek uit één compositie, bijvoorbeeld 100% katoen, is makkelijker te recyclen dan een multi-vezeldoek.  

Grondstoffen die hernieuwbaar zijn, zijn duurzamer dan fossiele grondstoffen. Garens van hernieuwbare grondstoffen zijn garens op basis van cellulose zoals katoen, lyocell en wol. Garens van fossiele grondstoffen (olie) zijn synthetische garens zoals polyester en polyamide. Synthetische garens hebben echter ook veel voordelen voor werkkleding vergeleken met garens op cellulose basis. Een uitdaging voor Tricorp als werkkledingproducent om de juiste keuze te maken.

Retourlogistiek

Om de Tricorp gedragen kleding weer klaar te maken voor hergebruik of recycling werkt Tricorp samen met partners die kleding ophalen bij onze klanten, sorteren en schoonmaken. GAIA Circulair is hierin de partner van Tricorp. Dealers en eindgebruikers kunnen GAIA benaderen om de kleding op te halen. Door het inzamelen van gedragen kleding levert Tricorp met haar partners een belangrijke bijdrage aan de circulair textiel doelstelling voor 2050.

Vragen? Onze CSR-specialist helpt je graag verder!

Shop duurzame werkkleding

Shop Rewear & RE2050

Duurzaam
Poloshirt Fitted Rewear

Poloshirt Fitted Rewear

€19,81 excl. btw

4 varianten | 201701

Duurzaam
Werkbroek Twill Rewear

Werkbroek Twill Rewear

€52,67 excl. btw

4 varianten | 502701

Duurzaam
Sweater Anorak RE2050

Sweater Anorak RE2050

€71,85 excl. btw

2 varianten | 302701

Duurzaam
Werkbroek Fitted Stretch RE2050

Werkbroek Fitted Stretch RE2050

€95,81 excl. btw

2 varianten | 502702

Naar boven
Cookies bij Tricorp

Wij gebruiken cookies om u de allerbeste ervaring te bieden op onze website.