Tricorp werkt aan Multi-company CAO voor leveranciers en werknemers in Vietnam

Samen met de vakbond CNV Internationaal en andere werkkledingbedrijven is Tricorp een project gestart dat moet leiden tot een Multi-company CAO tussen kledingleveranciers en hun werknemers in Vietnam.

De inzet van de samenwerking tussen de vakbond en de werkkledingbedrijven is een Multi-company collectieve arbeidsovereenkomst (CAO): deze bevat afspraken waardoor werkomstandigheden verbeteren in meerdere fabrieken in dezelfde sector of bedrijfstak in de betreffende regio. Ook het proces van sociale dialoog om tot de nieuwe overeenkomst te komen, is belangrijk. Door een blijvend gesprek te organiseren tussen de werkgever en de werknemers neemt hun onderling vertrouwen en samenwerking toe.

Uit de risicoanalyse van de werkkledingbedrijven voor het Convenant Duurzame Kleding en Textiel kwam naar voren dat het gebrek aan sociale dialoog in Vietnam een risico is als het gaat om arbeidsomstandigheden. ETP, Groenendijk Bedrijfskleding, HAVEP en Tricorp nemen af bij dezelfde leverancier in Vietnam. CNV Internationaal is onder meer actief in dat land. Vakbond en bedrijven zijn een project gestart om de werkgevers- en werknemersvertegenwoordiging te trainen en ondersteunen om te komen tot een Multi-company CAO. Op die manier wenden ze gezamenlijk hun invloed aan voor betere arbeidsomstandigheden. De Nederlandse bedrijven voeren ‘due diligence’ uit, wat betekent dat ze onder meer kritisch kijken naar het effect van de eigen inkooppraktijk op de arbeidsomstandigheden bij hun leverancier en deze waar nodig aanpassen.

 

Training en draagvlak

De eerste fase bestaat uit diverse bijeenkomsten met vakbondsvertegenwoordigers en het management van de fabrieken om draagvlak te creëren voor het project. Vervolgens wordt er een taskforce samengesteld met het management en een werknemersafvaardiging uit alle betrokken fabrieken. Zij krijgen training in sociale met het identificeren van onderhandelingspunten (bijvoorbeeld verlofregelingen, 13e maand), waarna de onderhandelingen starten. Gedurende het gehele proces worden werknemers actief geconsulteerd, zodat draagvlak voor de uitkomsten van de onderhandelingen wordt gewaarborgd. Over het onderhandelingsresultaat wordt gestemd en bij positief resultaat gaat deze van kracht.

Shop duurzame werkkleding

Shop Rewear & RE2050

Duurzaam
Softshell Luxe Rewear

Softshell Luxe Rewear

€95,81 excl. btw

5 varianten | 402701

Duurzaam
Werkbroek Twill Rewear

Werkbroek Twill Rewear

€52,67 excl. btw

4 varianten | 502701

Duurzaam
Werkbroek Fitted Stretch Kort RE2050

Werkbroek Fitted Stretch Kort RE2050

€71,61 excl. btw

2 varianten | 502703

Duurzaam
Sweater Anorak RE2050

Sweater Anorak RE2050

€71,85 excl. btw

2 varianten | 302701

Naar boven
Cookies bij Tricorp

Wij gebruiken cookies om u de allerbeste ervaring te bieden op onze website.